Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υποδέχεται στους χώρους του τους μικρούς του φίλους οργανώνοντας μια πενθήμερη γιορτή για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από τη Δευτέρα 5 έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015.

Το φετινό Φεστιβάλ απευθύνεται αποκλειστικά σε οργανωμένες ομάδες μαθητών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης του νομού Αττικής, καθώς επίσης με τα τμήματα Σπουδών και Εφαρμογής Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ περισσότεροι από 2000 μαθητές από περισσότερα από 50 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) από διάφορες περιοχές της Αττικής (Ηλιούπολη, Αχαρνές, Σαλαμίνα, Γέρακας, Παιανία, Ταύρος, Περιστέρι, Γλυφάδα, Αρτέμιδα κ.ά.).

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που στεγάζεται στην Έπαυλη Μποδοσάκη, στην καρδιά του Παλαιού Ψυχικού.

Σ’ αυτό το Φεστιβάλ, παιδιά, έφηβοι και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου μέσα από 60 παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις, εργαστήρια που θα οργανωθούν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τους εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, σωματεία παιδικού και εφηβικού βιβλίου και άλλους φορείς.

Θα συμμετάσχουν 24 εκδοτικοί οίκοι: ΑΓΚΥΡΑ, ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ, ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΖΩΗΣ, ΑΝΑΤΥΠΟ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΔΙΩΝΗ, ΕΝ ΠΛΩ, ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, iWRITE, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, ΚΕΔΡΟΣ, KEY BOOKS, ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, ΛΙΒΑΝΗΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΟΝ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΟΣΕΛΟΤΟΣ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, POLARIS, ΤΟ ΔΟΝΤΙ (ανάμεσά τους και 6 εκδότες των οποίων η έδρα βρίσκεται εκτός νομού Αττικής). Τις εκδηλώσεις θα εμψυχώσουν περισσότεροι από 80 συγγραφείς, εικονογράφοι, παιδαγωγοί και καλλιτέχνες.

Το Ελληνικό Τμήμα της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Σπίτι των παραμυθιών/Το μουσείο αλλιώς θα οργανώσουν εργαστήρια με θέμα τη βία στα σχολεία και δρώμενα και με αφορμή μύθους και παραμύθια. Επίσης, στο πλαίσιο των ελληνικών υποψηφιοτήτων για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2016, θα τυπωθεί αναμνηστική κάρτα που θα διανεμηθεί σε όλους τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Οι υποψήφιες Ελένη Δικαίου και Λήδα Βαρβαρούση, υποψήφιες για τη συγγραφή και την εικονογράφηση αντίστοιχα, επιμελήθηκαν το κείμενο και την εικόνα της κάρτας, πάντα με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τέλος, στο φετινό Φεστιβάλ, μία ακόμα έκπληξη περιμένει τους μαθητές: την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί κλήρωση και ένα τυχερό σχολείο θα κερδίσει μια δωρεάν ξενάγηση και ένα εργαστήρι comics, προσφορά της Athens Comics Library.

Ενημερωτικό υλικό του Φεστιβάλ
Ενημερωτικό υλικό του Φεστιβάλ

Η συμμετοχή για τους εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου είναι δωρεάν και η είσοδος των μαθητών στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

REA logoΣε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Ίδρυμα θα βρίσκεται σταθμός Α’ Βοηθειών, ευγενική χορηγία της ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΡΕΑ.

Print

logo oiko a

Οι εταιρίες ΖΑΓΟΡΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιδρύματος και προσέφεραν κεράσματα για τους μικρούς βιβλιόφιλους.

5-9 Οκτωβρίου 2015
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

09:00-10:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Είμαι Ένας Καλλιτέχνης!»
Marta Altes
Υπεύθυνη δράσης: Άννα Παπαϊωάννου
Σύντομη περιγραφή: Χρώματα! Μαρκαδόροι! Σχήματα και υφές! Τα παιδιά, με αφορμή το βιβλίο «Είμαι Ένας Καλλιτέχνης» των εκδόσεων Key Books, μπαίνουν στον κόσμο ενός μικρού καλλιτέχνη και τον ακολουθούν βήμα-βήμα στις δημιουργικές του ανησυχίες. Εξερευνούν το ποιος μπορεί να είναι καλλιτέχνης, με τι υλικά εκφράζεται και από που εμπνέεται. Πειραματιζόμαστε με υλικά, εκφραζόμαστε με χέρια μας και ανακαλύπτουμε έναν καινούριο κόσμο, βγαλμένο από τη φαντασία μας.
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕY BOOKS

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Ανακαλύψτε τη Μινωική Κρήτη»
(με αφορμή το βιβλίο «Ζωγραφίζοντας, εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη» της Ηλιάνας Μπάρδη)
Ηλιάνα Μπάρδη, Αναστασία Κουτσουδάκη
Τι συμβαίνει όταν τα φυσικά φαινόμενα εξαφανίζουν πολιτισμούς; Πώς οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τα στοιχεία για να αφηγηθούν την ιστορία περασμένων πολιτισμών; Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μικροί μας φίλοι γίνονται οι ήρωες των πολιτισμών και μικροί αρχαιολόγοι.
Για παιδιά από 8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Το σιτάρι»
Άννη Θεοχάρη
«Αλήθεια, ξέρετε παιδιά γιατί το ψωμί είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο;». Η ερώτηση της κυρα-Δήμητρας έκανε τον μικρό Δημητράκη να κοκκινίσει. Όχι μόνο γιατί δεν είχε απάντηση, αλλά και γιατί δίπλα του βρισκόταν η Ελένη, που τώρα τελευταία είχε γίνει «ξερόλας» και δεν υπήρχε κάτι που δεν ήξερε! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον κέρδιζε συνεχώς και στο τρέξιμο. Αλλά ως εδώ! Οι μέρες της νίκης της ήταν μετρημένες! Ο Δημήτρης κάθισε στον υπολογιστή του, πληκτρολόγησε τη λέξη «ψωμί» και βρέθηκε μπροστά σ’ ένα σπουδαίο στοιχείο της γεωργίας: το σιτάρι! Ρούφηξε με μανία κάθε πληροφορία και έμαθε τα πάντα για το πώς καλλιεργούν οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Έτσι, την επόμενη μέρα στο σχολείο, θα κατατρόπωνε τη μικρή Ελένη με τις γνώσεις του! Ή μήπως όχι; Ένα παραμύθι που μιλάει για το σιτάρι, την καλλιέργειά του και τη σπουδαία θέση που κατέχει στη διατροφή του ανθρώπου. Η συγγραφέας θα μιλήσει σχετικά με το βιβλίο και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών.
Για παιδιά 8-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

10:00-11:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Στη μάχη του Μαραθώνα»
Κατερίνα Σέρβη
ΕΛΕΛΕΛΕΥ!!! «Έρχονται οι Πέρσες!» φωνάζει ένα πρωί ο Αετίωνας στους φίλους του, τον Γλαύκο και τον Λέαγρο, και έκτοτε αλλάζει η ζωή όλων. Σύντομα οι Αθηναίοι, πάνοπλοι, αφήνουν πίσω τους την πόλη τους για ν’ αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Το ίδιο και ο Γλαύκος, ο Λέαγρος και ο Αετίωνας που είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν. Και να δουν από κοντά, με τα ίδια τους τα μάτια, ν’ ακούσουν με τα ίδια τους τ’ αυτιά, τι θα συμβεί, πώς θα συμβεί και ποιος θα είναι ο νικητής στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Ελάτε να ζήσουμε μια επική στιγμή της ιστορίας, παρέα με τους πρωταγωνιστές της.
Για μαθητές Δημοτικού–Γυμνασίου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Ένας άγγελος στο ταβάνι μου»
Μάγια Δεληβοριά
Τι να συμβαίνει άραγε σ’ αυτόν τον δεκαπεντάχρονο που ανοίγει τα μάτια και βρίσκει τον εαυτό του κολλημένο στο ταβάνι; Αυτό σημαίνει ότι έχει πεθάνει; Και τότε γιατί αναζητά ακόμα το νόημα της ζωής; Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει κανείς να ζει; Ένα βιβλίο για όσα ανεξήγητα αξίζει να εξηγηθούν μα και για όσα δεν χρειάζονται καμία εξήγηση. Ένα καθηλωτικό και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την αξία και τη μοναδική δύναμη της ζωής.
Για εφήβους από 15 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Θέλω πάντα να γελάς»
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
«Υπάρχουν λυπημένα δέντρα; Υπάρχουν θλιμμένα παιδιά; Υπάρχει η Γιοσίμη, αλλά υπάρχει και η Χαρά που θα κάνει τα πάντα για να φέρει πίσω το χαμένο γέλιο της αγαπημένης της φίλης». Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τη συγγραφέα του βιβλίου Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη.
Για παιδιά 5-7 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Γιορτάζω, τραγουδώ, παίζω, δημιουργώ»
Μαρίνα Παλιάκη Μπόκια, Ελπίδα Παλιάκη Ιεραπετρίτη
Ιστορίες, παιχνίδια, τραγούδια και δραστηριότητες από τη Γιορτινή παρέα. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία και CD που αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Στην εκδήλωση η εικονογράφος Αγγελική Δελεχά και η επιμελήτρια της έκδοσης Σταυρούλα Σταμάτη θα παρουσιάσουν το τελευταίο βιβλίο της σειράς λίγο προτού κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία, ενώ θα ανατρέξουν και στα παλαιότερα τεύχη.
Για παιδιά 4-10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ

11:00-12:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Μα, μπαμπά, είναι χάλια!»
Παναγιώτα Πλησή
Η συγγραφέας και τα παιδιά θα μιλήσουν για σχέσεις, οικογένειες, μαμάδες, μπαμπάδες και άλλους συγγενείς και θα εκφραστούν μέσα από θεατρικά παιχνίδια για όλα αυτά που ίσως θα θέλαμε να μοιραστούμε, αλλά ντρεπόμαστε!
Για παιδιά από 9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Το Μυστικό του Ήλιου»
Ζέττα Αργύρη
Όταν ο Ήλιος ήταν μικρούλης, το Ουράνιο Τόξο του χάρισε στα γενέθλιά του ένα μοναδικό δώρο! Μια μαγική ηλιαχτίδα ντυμένη με τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου! Με αυτήν ο Ήλιος από τότε ζωγραφίζει τα Ηλιοβασιλέματα, Χαμόγελα στα παιδικά προσωπάκια, ζωγραφίζει τα Παιδικά Όνειρα και φωτίζει το μέλλον τους. Ένα πρωί, όμως, που ο Ήλιος ξύπνησε και κοιτάχτηκε στον καθρέφτη, ανακάλυψε, ότι η μαγική του ηλιαχτίδα είχε χαθεί! Χρειάστηκε να φορέσει ακόμα και τα γυαλιά του, για να τη βρει, αλλά μάταια! Έτσι, έπεσε απελπισμένος στην αγκαλιά της Νύχτας… Θα καταφέρει άραγε να τη βρει; Ποιος θα μπορέσει να τον βοηθήσει; Αν θέλεις, κάνε κι εσύ μια «Βόλτα στο Όνειρο» και μάθε πρώτος το μυστικό του!
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
«Ο Ντίνος στα ίχνη των δεινοσαύρων»
Κατερίνα-Αλεξάνδρα Παπούλια, Σχεδιασμός: Ομάδα Livebooks.gr
Το βιβλίο θα παρουσιάσει με τη βοήθεια tablet η συγγραφέας Γαρυφαλιά Τεπελένη. Το πρώτο βιβλίο επαυξημένης πραγματικότητας στην Ελλάδα! Με τη βοήθεια ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου ή tablet, τα μοντέλα των δεινοσαύρων του βιβλίου ζωντανεύουν μπροστά σας με ήχο και κίνηση, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να φωτογραφηθούν μαζί τους. Ζήστε και εσείς την εμπειρία που προσφέρει το πρωτοποριακό αυτό βιβλίο, το οποίο θέτει σε νέες βάσεις τη σχέση μεταξύ ανάγνωσης και ψυχαγωγίας.
Για παιδιά 3-12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWRITΕ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, Καρίμ»
Στέλλα Αρβανίτη
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τη συγγραφέα, η οποία θα διαβάσει αποσπάσματα από το παραμύθι της και θα κουβεντιάσει με τα παιδιά για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΕΛΟΤΟΣ

12:00-13:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ο άνεμος στα μαλλιά της»
Ελένη Δικαίου (Υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν 2016)
Ένα αγόρι, ο Γιώργος, κι ένα κορίτσι µε το ασυνήθιστο όνομα Γιασεμή. Εκείνος έχει αποτύχει στις εξετάσεις για την Αρχιτεκτονική. Εκείνη ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες για πρώτη φορά. Μια τυχαία συνάντηση. Ένας έρωτας νεανικός γεννιέται. Θα μπορούσε να είναι η συνηθισμένη ιστορία δυο νέων παιδιών που αγαπήθηκαν ανταλλάσσοντας φιλιά πλάι στη θάλασσα, αλμυρισμένα µε την αλισάχνη. Όμως οι καιροί έχουν άλλη γνώμη. Ο Γιώργος βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε µια άσχημη ιστορία που αφορά την οικονομική διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης. Η οικονομική κρίση εισβάλλει απρόσκλητη στον ονειρικό κόσμο των νεανικών του χρόνων, οδηγώντας τον στην αμφισβήτηση όλων όσα έχει βιώσει ως εκείνη τη στιγμή. Αγωνίζεται να ξεχωρίσει την αλήθεια από το «δήθεν». Αντίπαλός του, η ίδια του η οικογένεια. Ο έρωτας µε τη Γιασεμή, η μοναδική του δύναμη. Ώσπου στο τέλος η πάλη του Γιώργου θα έχει έναν μονάχα αντίπαλο, τον ίδιο του τον εαυτό. Καθώς θα διαλύονται όλα τα «δήθεν» της ζωής του, λες και τα παίρνει ο θαλασσινός άνεμος που περνάει μέσα από τα μαλλιά της Γιασεμή, ο Γιώργος για πρώτη φορά θα δει τη δική του αλήθεια, κι όχι των άλλων, και την αληθινή, όχι τη «δήθεν», ομορφιά μέσα από τις δικές του επιθυμίες.
Για μαθητές Γυμνασίου–Λυκείου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

09:00-10:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ταξίδι στο νησί των κουρσάρων»
(με αφορμή το βιβλίο «Ο κουρσάρος της Πρώτης» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου)
Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Με αφορμή το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου τα παιδιά γνωρίζουν το νησί της Πρώτης και συνομιλούν με το συγγραφέα για τα συναισθήματα και τη σημασία του ταξιδιού.
Για παιδιά από 10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Που πήγε η Ιωάννα μαμά;»-«Ο Τρύφωνας μετρά και ξαναμετρά»
Γαρυφαλιά Τεριζάκη-Φίλη Ντόγκα
Οι δύο συγγραφείς παρουσιάζουν παράλληλα τις ιστορίες τους.
Για παιδιά 7-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΕΛΟΤΟΣ

10:00-11:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ιστορίες μυστηρίου από τη θάλασσα»
Ελένη Σβορώνου
Πού εξαφανίστηκε η φώκια, η κολλητή του Λιχουδίνι; Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές θα βοηθήσουν τον ντετέκτιβ Βεντουζίνι και τον γιο του, Λιχουδίνι, να βρούνε τη φώκια. Ταυτόχρονα θα ταξιδέψουν στον βυθό του Αιγαίου, στα λιβάδια Ποσειδωνίας και στις Τραγάνες και θα γνωρίσουν μυστικά του υποβρύχιου κόσμου. Θα κινδυνεύσουν κι αυτοί, μαζί με τα πολύτιμα αυτά οικοσυστήματα, και θα προτείνουν λύσεις για τη διάσωσή τους.
Για παιδιά από 7 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει»
Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη
Ποιος μπορεί άραγε να κάνει έναν ελέφαντα να χορέψει; Σίγουρα κάποιος εύσωμος. Με μια φωνή βροντερή όσο εκατό κεραυνοί μαζί. Και δυνατός. Ναι, οπωσδήποτε πολύ δυνατός! Ή μήπως όχι; Οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν, παίζουν και ζωγραφίζουν κάνοντας τα μικρά μεγάλα και τα αδύνατα δυνατά, και στο τέλος, έναν κοτζάμ ελέφαντα να χορέψει!
Για παιδιά 4-6 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Στον Μυστρά με πανσέληνο»
Γιώργος Αντωνάκης
Τι μυστικά κρύβει ένας παλιός πύργος στην Μάνη και ποια σχέση μπορούν να έχουν δύο παιδιά της εποχής μας με τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου; Ζούμε συγχρόνως στο χθες και στο σήμερα. Είναι απίστευτο, κι όμως γίνεται! Οι ήρωες του βιβλίου ζωντανεύουν επί σκηνής και τα παιδιά με οδηγό και ξεναγό τον συγγραφέα μέσα από το θεατρικό παιχνίδι περιοδεύουν στον Μυστρά, ζωντανεύουν όλη την ιστορία του Βυζαντίου και χάνονται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι. Η παρουσίαση θα γίνει από τον συγγραφέα του βιβλίου.
Για παιδιά 11-12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Ο Φραφράτος και η Σεμέλη, τα δύο δελφινάκια»
Έλσα–Ελένη Μητροπούλου
Έλα κι εσύ μαζί, μικρέ ταξιδευτή, άπλωσε τα χέρια σου δίχτυα φροντίδας κι αγάπης λαμπερής κάνε τα, στα δελφίνια να δίνεις και σ’ όοοολο τον κόσμο! Παρουσίαση του βιβλίου, αφήγηση μύθων και συντονισμός δρώμενων με αφορμή τα δελφίνια από τη συγγραφέα.
Για παιδιά Δημοτικού.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΖΩΗΣ

11:00-12:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ο Λάμπης, ένα λυκάκι μεγαλώνει στην Πίνδο»
Λίλα Πατρόκλου
Η Λίλα Πατρόκλου διαβάζει την ιστορία του Λάμπη, συνομιλεί με τα παιδιά και, μέσα από το παιχνίδι και τη ζωγραφική, τα παιδιά μαθαίνουν για την άγρια ζωή, τους κινδύνους που την απειλούν και τη σημασία των βιοτόπων.
Για παιδιά 5-8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή»
Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη
Ο μικρός Ερμής είναι ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο, με ένα όμως τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος, παθιασμένος και αγιάτρευτος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Ελάτε να μάθουμε από τους συγγραφείς πως η ζωή του Ερμή έγινε ένα κάτω και πώς έμπλεξε ξαφνικά σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων!
Για παιδιά 8-10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής»
Γεωργία Γαλανοπούλου
Να ξέρει άραγε να πει κανείς την ιστορία της Φανής; Πώς χάθηκε απ’ τη φύση κι αν πάλι θα γυρίσει; Ο Βόρακας ξέρει! Ίσως μιλήσει… Ένας θρύλος για τη χαμένη Φανή, ένα στοιχειωμένο καράβι, µια στερεμένη θάλασσα, ο άπληστος μέχρι τέλους Βόρακας και ο βοηθός του ο Κόρακας, ένα παιδί που αναζητά την αλήθεια, η φωνή του δίκιου που επαναστατεί, µια μαγική λέξη που πασχίζει ν’ αποκρυπτογραφηθεί και µια ορχήστρα αηδονιών που μαγεύει µε τη μουσική της συνθέτουν το σκηνικό αυτής της συναρπαστικής αλληγορικής ιστορίας που στηλιτεύει την απληστία και την αλόγιστη εκμετάλλευση των αγαθών της φύσης.
Για μαθητές Δημοτικού.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Ένα πουλί στην πρίζα»
Λήδα Βαρβαρούση
Σ’ ένα παράξενο κλουβί, ζει ένα περίεργο πουλί. Κουμπιά μόνο πατάει, ποτέ του δεν πετάει! Μες στις οθόνες του χωμένο,
είναι απομονωμένο! Μια μέρα το είδε ένα περιστέρι που ήρθε από άλλα μέρη, και κάθισε να ξαποστάσει… μα κόντεψε να σκάσει όταν άκουσε του πουλιού τη σκέψη, και έτσι αποφάσισε να το προστατέψει! Ζωγραφιές, χρώμα και χιούμορ σε μια περιπέτεια αναζήτησης με τη Λήδα Βαρβαρούση.
Για παιδιά 6-8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

12:00-13:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ο Δεκατρής»
Αριστείδης Δάγλας
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα χωριό που καταλήστευε ένας άγριος και απάνθρωπος Δράκος, ζούσε μια παρέα από δεκατρία παιδιά, πολύ ζωηρή και ατίθαση. Το δέκατο τρίτο μέλος της παρέας, ο Δεκατρής, κούτσαινε από το ένα πόδι, όμως ήταν πάρα πολύ έξυπνος, κάτι που εξισορροπούσε τα φυσικά του ελαττώματα. Αυτή του την εξυπνάδα δεν μπόρεσαν ποτέ να του τη συγχωρέσουν τα άλλα μέλη της παρέας, γι’ αυτό κατά καιρούς έψαχναν δικαιολογίες ώστε να τον διώξουν από κοντά τους, είτε αναθέτοντάς του τις πιο βαριές δουλειές είτε δημιουργώντας του εμπόδια για να τον κάνουν να φύγει. Αυτός όμως, με την ευστροφία του, πάντα κατόρθωνε να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να γυρνάει στην παρέα του σαν να μη συμβαίνει τίποτα… Ο συγγραφέας θα μιλήσει σχετικά με το βιβλίο και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών.
Για παιδιά 8-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Το περιστέρι δικαστής»
Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση
Οι δίκες έχουν συχνά σαν αποτέλεσμα να βγαίνει νικητής ο πιο «δυνατός». Το Περιστέρι σαν δικαστής βρίσκει τον τρόπο, αντί να δικάζει, να συμφιλιώνει. Θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από το θεατρικό σχήμα «ομάΔα».
Για παιδιά 6-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
Αφήγηση λαϊκού παραμυθιού και μουσική: «Αλαντίν-Κωνσταντίν»
(«Ο Κωνσταντής» από τις Κυκλάδες, μια παραλλαγή της γνωστής ιστορίας του Αλαντίν)
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης, στίχοι τραγουδιών: Άσπα Παπαδοπούλου.
Ο Κωνσταντής ξεκινάει ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση, γνωρίζει τον κόσμο, έρχεται αντιμέτωπος με δυσκολίες και εμπόδια και μαθαίνει ότι ακόμη και αν έχεις σύμμαχό σου τρεις μαγικές ευχές, τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή είναι η γνώση, η πίστη στον εαυτό σου, η αλήθεια, η αγάπη και η φιλία.
Για παιδιά 11-12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ-ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
Αφήγηση παραμυθιού και φυσική: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»
Αφήγηση-σχεδιασμός-υλοποίηση: Άννα Σταματούκου
Είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε το Σύμπαν από τρεις μόνο διαφορετικούς δομικούς λίθους; Η Αλίκη συναντά μόρια, άτομα, ηλεκτρόνια, πρωτόνια, κουάρκ και κατανοεί τη δομή της ύλης. Μετά το αφηγηματικό ταξίδι στις έννοιες του μικρόκοσμου με την ηρωίδα, τα παιδιά κατασκευάζουν το ατομικό μοντέλο με πλαστελίνη και σύρμα.
Για παιδιά 10-12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ-ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

09:00-10:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού»
Σώτη Τριανταφύλλου
Οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί –επιστήμονες, φιλόσοφοι, ταξιδευτές– έχουν πεθάνει εδώ και αιώνες, αλλά δεν παύουν να χώνουν τη μύτη τους παντού! Μας ακολουθούν, µας κοροϊδεύουν, καμιά φορά μάς βοηθούν, βάζουν ένα χεράκι για να µας σώσουν. Οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί µπλέκουν σε συναρπαστικές περιπέτειες στον ουρανό, στους ωκεανούς και στη στεριά. Εμφανίζονται μπροστά µας εκεί που δεν τους περιμένουμε. Η Σώτη Τριανταφύλλου μιλάει με τα παιδιά για τα καμώματα και τα κατορθώματά τους στον δικό µας, τον σημερινό κόσμο.
Για μαθητές Δημοτικού–Γυμνασίου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

10:00-11:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Οι φύλακες των αστεριών»
Ελένη Πριοβόλου
Ζουν στο ίδιο χωριό, κάτω από τον ίδιο ουρανό. Έφηβοι που έχουν τα ίδια όνειρα, τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ελπίδες. Πηγαίνουν στο ίδιο γυμνάσιο, αλλά είναι ξένοι μεταξύ τους. Μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Ρομά. Με καλή θέληση βρίσκουν τα κοινά τους στοιχεία: την αγάπη τους για τη γνώση και τη μάθηση, για τη φύση, για τα άλογα, για τα αστέρια. Ανακαλύπτουν τις ομοιότητες των πολιτισμών τους και τις καταβολές των μύθων τους. Ένα βιβλίο για την αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την άρση των προκαταλήψεων μέσα από την κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου.
Για παιδιά από 12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Το Σύνταγμα της Ελλάδος για παιδιά»
Τζίνα Παπαντωνοπούλου–Καρατζά
Η συγγραφέας του βιβλίου σας γνωρίζει τον Θέμη και τη Θέτιδα και θα σας μιλήσει για «…πράγματα πολύ σημαντικά! Για ελευθερίες και δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά».
Για παιδιά από 8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Το σταχτί πέπλο»
Χρίστος Καλουντζόγλου
Πώς ξεκίνησε η φωτιά και ποιες θα είναι οι συνέπειές της; Τι είναι αυτό το σταχτί πέπλο που έχει καλύψει τα πάντα; Ο συγγραφέας Χρίστος Καλουντζόγλου θα κουβεντιάσει με τα παιδιά τι συνέβη στην παρέα της ρεματιάς.
Για παιδιά από 5 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Με σύμμαχό σου τα βιβλία, διώξε τη βία απ’ τα σχολεία»
Συγγραφείς και εικονογράφοι, μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, μοιράζονται με τα παιδιά σύντομες ιστορίες και αποσπάσματα από βιβλία με θέμα τη βία σε μια σκυταλοδρομία ανάγνωσης. Στη συνέχεια τα παιδιά, αξιοποιώντας συνθήματα ενάντια στη Βία, θα δημιουργήσουν εικαστικά έργα για τα συνθήματα αυτά.
Για παιδιά 8-12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΒΒΥ/ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

11:00-12:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Μυθολογία για παιδιά»
Φρειδερίκη Τζόκα-Ζήση
Ένα ταξίδι μυστικό… Στο μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών…. Στα μονοπάτια της μυθολογίας. Εκεί που οι θεοί θα μας ψιθυρίσουν υπέροχες ιστορίες για αγάπες… Κι εμείς θα κρατάμε την ανάσα μας…
Για παιδιά από 10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΩΝΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Μυστήριο στην αυλή»
Εύα Κασιάρου
Με αφορμή το βιβλίο της, η συγγραφέας και τα παιδιά θα συνομιλήσουν για την διαφορετικότητα και τον ρατσισμό. Μέσα από παιχνίδια ενσυναίσθησης και δραστηριότητες ζωγραφικής τα παιδιά θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Για παιδιά από 11 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Μαγειρεύοντας την Άλφα-Βήτα»
Μαρία Βιγγοπούλου
Με οικοδέσποινα τη Δήμητρα Σταύρου, ελάτε να ζυμώσουμε, να ψήσουμε και να φάμε όλοι μαζί τα πεντανόστιμα γράμματα της αλφαβήτου συντροφιά με τα πρωτότυπα ποιήματα της Μαρίας Βιγγοπούλου. Προηγουμένως θα φτιάξουμε καπέλα και ποδιές καθώς και άλλα εξαρτήματα του παραδοσιακού φούρνου. Φυσικά από ένα τέτοιο γλέντι δεν θα μπορούσε να λείψει το τραγούδι.
Για παιδιά 5-8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Με σύμμαχό σου τα βιβλία, διώξε τη βία απ’ τα σχολεία»
Συγγραφείς και εικονογράφοι, μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, μοιράζονται με τα παιδιά σύντομες ιστορίες και αποσπάσματα από βιβλία με θέμα τη βία σε μια σκυταλοδρομία ανάγνωσης. Στη συνέχεια τα παιδιά, αξιοποιώντας συνθήματα ενάντια στη Βία, θα δημιουργήσουν εικαστικά έργα για τα συνθήματα αυτά.
Για παιδιά 8-12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΒΒΥ/ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

12:00-13:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης»
Χρύσα Σπυροπούλου
Μια περιπέτεια εφήβων που αναζητούν γεύσεις, αρώματα και μύθους στους δρόμους και στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Ο Άρης, η Λίζα και η Ήρα επισκέπτονται μαζί με τους γονείς της Λίζας την Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντούν τους φίλους τους από την Όρντου του Πόντου και αρχίζουν να αναζητούν στα μνημεία της πόλης τις σελίδες ενός παλιού τετραδίου συνταγών, που είχε γράψει ο σεφ κάποιου σουλτάνου.
Για παιδιά από 10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Ο μικρός θεός»
Έφη Κούτση
Μεσόγειος, 6ος π.Χ. αιώνας. Ο μικρός Ιάσονας, ένα αγόρι προικισμένο με κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες, καλείται να σώσει τη μητέρα του από τους πειρατές και με τη βοήθεια του Πυθαγόρα θα κάνει ένα απρόβλεπτο ταξίδι. Φαντασία, πραγματικότητα, ελληνικός και αιγυπτιακός πολιτισμός συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία.
Για εφήβους από 13 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Το παλιόπαιδο»
Αγγελική Δαρλάση
Ελάτε να ακούσουμε την ιστορία ενός παιδιού συνηθισμένου σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί. Την ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωνε φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε μεγάλο. Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο – ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιμμένο απ’ όλα τα παιδιά. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισε πως, αν σε λένε Παλιόπαιδο, πρέπει και να γίνεις. Όμως, είσαι στ’ αλήθεια… παλιόπαιδο; Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή των μουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήμης συμφωνικής ορχήστρας «Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας. Μια ιστορία για την πίστη στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό. Μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Για μαθητές Δ–ΣΤ Δημοτικού.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Γράμματα στον αδελφό μου»
Ιωάννα Μπουλντούμη
Μια σειρά από γράμματα που έγιναν βιβλίο. Κι όταν λέμε «γράμματα» δεν εννοούμε το «α», το «β», το «γ». Εννοούμε «επιστολές» – όπως λένε οι μεγάλοι. Γράμματα λοιπόν που έχουν πλάκα κι άλλα είναι σοβαρά. Γράμματα που γράφουν για πράγματα που λένε τα αγόρια μεταξύ τους, αλλά που θέλουν να τα διαβάσουν και τα κορίτσια. Γράμματα που μιλούν για τις κουβέντες που κάνουν τα αδέρφια μεταξύ τους… Γράμματα που ρίχνουν φως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Γράμματα που μας βοηθούν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο γύρω μας…
Για παιδιά από 9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

10:00-11:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Το Ταξίδι των Παραμυθιών» – «Ο Αμούρ στον Αστερισμό του Λύκου»
Κατερίνα Καριζώνη, Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου
Ο Αχιλλέας Τριαντόγλου, συγγραφέας και υπεύθυνος των εκδόσεων Ανάτυπο, θα συστήσει στους μαθητές τις συγγραφείς. Στη συνέχεια κάθε συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο της και θα διαβάσει αποσπάσματα στα παιδιά.
Για παιδιά 10-14 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Ο Τζακ και η φασολάδα»
Γιολάντα Τσιαμπόκαλου
Όλοι γνωρίζουν ότι ο γίγαντας του γνωστού παραμυθιού έπεσε από τη φασολιά στην προσπάθειά του να κυνηγήσει και να φάει τον Τζακ. Όμως, εκτός από το μειονέκτημά του να τρώει μικρά παιδιά, ήταν πολύ εντάξει τύπος. Κι είναι άδικο να τον συκοφαντούν έτσι. Μάθετε από πρώτο χέρι τα μυστικά της γιγαντικής κουζίνας μέσα από μια διασκεδαστική ιστορία, όπου οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν την αξία της σωστής διατροφής.
Για παιδιά από 6 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια»
Αγγελική Βαρελλά
Είναι δυνατόν τα μιλάνε τα παπουτσάκια; Και βέβαια είναι, όταν μάλιστα έχουν να διηγηθούν παραμύθια που δίνουν θάρρος και κουράγιο. Ο Ηλίας είναι ένα παιδί της χαράς που αντιμετωπίζει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Μόνος του βρίσκει τρόπο να ξεπεράσει το βάσανό του και να κάνει όσο γίνεται πιο όμορφη τη ζωή του και τη ζωή των άλλων γύρω του. Τα παπουτσάκια, που του έφτιαξε ο πατέρας του και που δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ, γίνονται αφορμή να αναπτύξει τη φαντασία του και να δώσει χαρά στους άλλους.
Για παιδιά 6-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Ο μικρός νοσταλγός»
Κάλλια Ελευθεριάδου
Ένα βηματάκι στο σύμπαν της γνώσης και της πανανθρώπινης κατάκτησης κάνουμε μαζί με το εικονογραφημένο βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Ο μικρός νοσταλγός» με συγγραφέα και εκδότη την Κάλλια Ελευθεριάδου, πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Το παιδαγωγικό μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η συγγραφέας του παραμυθιού συνοψίζεται στην προσεκτική επιλογή του ηλεκτρονικού μέσου από τους γονείς ώστε από τη μια να αποφευχθεί το αρνητικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκαλέσει στο υπό εξέλιξη παιδικό νου και από την άλλη να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα τεχνολογικά επιτεύγματα χρησιμοποιώντας τα στην κατάλληλη ηλικία όπου το παιδί έχει πια ωριμότερη κρίση.
Για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΝΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

11:00-12:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά»
Ελένη Σβορώνου
Η συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζει το βιβλίο με ένα παιγνίδι προσομοίωσης δικαστηρίου για να μάθουν τα παιδιά για τα δικαιώματα των ζώων παίζοντας.
Για παιδιά από 8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
Αφήγηση μύθου, κινητικά παιχνίδια, κατασκευή: «Παιχνίδια της αρχαιότητας και ένας καλαθίσκος δώρα»
Αφήγηση: Κατερίνα Λιβά, σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Με αφήγηση για έναν καλαθίσκο με πήλινα δώρα και με ήρωες δυο παιδιά από τα αρχαία ελληνικά χρόνια, γνωρίζουμε αγαπημένα παιχνίδια της εποχής. Χαλκή μυία, κολλαβίζειν, αποδιδρασκίνδα, ελκυστίνδα, ακινητίδα, πλαγγόνες και αθύρματα… πόσο διαφέρουν από τα σημερινά παιχνίδια και ποια άλλα μας μαρτυρούν τα αγγεία της αρχαιότητας; Παίζουμε παιχνίδια που επιβίωσαν στους αιώνες και με πηλό κατασκευάζουμε στρόμβους, βόλους, αστράγαλους.
Για παιδιά 9-11 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ-ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Μια Τούρτα για την Ιωάννα»
Μαρία Παπαμαργαρίτη-Μπασινά
Τα παιδιά τα περιμένει μια μεγάλη κατασκευή από χαρτόνι μιας τούρτας που θα έχει κολλημένα πάνω της χαρτιά που θα γράφουν τις λέξεις «αγάπη», «συνεργασία», «φιλία». Ανοίγεται συζήτηση με τα παιδιά, με προαιρετική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, για τους καβγάδες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορούν με τη βοήθεια της αγάπης να τους επιλύουν.
Στη συνέχεια της μικρής σε έκταση συζήτησης παρουσιάζεται εν συντομία η πλοκή της ιστορίας. Κατόπιν ζητάμε από τα παιδιά ατομικά ή σε ομάδες να κατασκευάσουν τη δική τους τούρτα με πλαστελίνη ή πηλό πάνω σε χαρτόνι. Θα υπάρχουν ετικέτες με γραμμένες ή και εικονοζωγραφισμένες τις λέξεις «αγάπη», «φιλία», «εγωισμός», «τσακωμός», «κλάμα», «δάκρυα», «χαμόγελο», «συνεργασία». Έτσι τα παιδιά θα καταλάβουν βιωματικά ποια είναι τα «υλικά» που χρειαζόμαστε για να δημιουργούμε κάτι όμορφο στη ζωή. Σε κάθε παιδί ή ομάδα αφήνουμε την αυτονομία να διαλέξουν ένα δικό τους μυστικό υλικό που θεωρούν απαραίτητο για τη δική τους τούρτα και να το γράψουν στη λευκή ετικέτα που θα διαλέξουν. Έτσι θα δοθεί και μια χιουμοριστική χροιά στο δρώμενο. Άλλα παιδιά μπορεί να διαλέξουν ένα βατραχοπόδαρο, άλλα μια φράουλα, άλλα λεμόνι… Τα παιδιά στο τέλος της παράστασης φεύγουν με τις μινιατούρες τούρτας που θα έχουν μόνα τους κατασκευάσει.
Για παιδιά 4-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΔΟΝΤΙ/ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «38 ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΙ 14 ΛΕΠΤΑ»

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο»
Νίκος Μιχαλόπουλος, Άννα Βερούλη
Είναι ποτέ δυνατόν να χωρέσουν πέντε σωματοφύλακες σ’ ένα ψυγείο; Είναι ποτέ δυνατόν μέσα στη νύχτα να ακούγεται μουσική από το ίδιο αυτό ψυγείο; Ακολουθήστε το περιπετειώδες ταξίδι του Mάνου στο πάρτι του ψυγείου του, στο πάρτι της ζωής του, και γνωρίστε μαζί του τους σημαντικότερους φύλακες του σώματός μας και της υγείας μας.
Για παιδιά 4-7 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

12:00-13:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ο άγιος Δημήτριος και η Θεσσαλονίκη»
Αθηνά Ντάσιου–Γιάννου
Η βραβευμένη παιδική συγγραφέας Αθηνά Ντάσιου–Γιάννου θα παρουσιάσει στους μικρούς μας φίλους το βίο του Αγίου Δημητρίου και το μαρτύριό του για το Χριστό, το κατόρθωμα του Αγίου Νέστορα, μαθητή του Αγίου Δημητρίου, και θα μιλήσει, για λίγο, για την Αγία Λυδία, πρώτη χριστιανή στη Μακεδονία. Θα αναφερθεί επίσης στον Μέγα Αλέξανδρο και στον ηρωικό Μακεδονομάχο Παύλο Μελά. Παράλληλα θα συζητήσει με τα παιδιά τη διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου απαντώντας σε ερωτήσεις τους για όλα τα στάδια δημιουργίας του, με σκοπό πάντα να μεταφέρει στους μικρούς μας φίλους την αγάπη για το βιβλίο! Η παρουσίαση συνοδεύεται από ζωγραφική δραστηριότητα.
Για παιδιά 8-10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Μυθολογικά παραμύθια: Το αίνιγμα της Σφίγγας, Το τραγούδι των Σειρήνων»
Κώστας Πούλος
Η Σφίγγα ξέρει πολλά αινίγματα. Ρωτάει τους περαστικούς και περιμένει να βρουν λύση… Οι Σειρήνες τραγουδούν καλά. Όλοι το λένε. Όποιος ακούσει τη μουσική τους χάνει τον νου του… Τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας μιλούν για τον εαυτό τους. Ελάτε να τα γνωρίσουμε και μέσα από τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους, να ζήσουμε τις ανθρώπινες περιπέτειες.
Για παιδιά 8-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Πώς φτιάχνεται μια έκθεση σε ένα αρχαιολογικό μουσείο;»
(με αφορμή το βιβλίο «Νύχτες χωρίς την Κάρυ» της Νίκης Δόλλη)
Νίκη Δόλλη
Το μουσείο λέει ιστορίες, όπως και ένα βιβλίο. Η κάθε έκθεση είναι ένα βιβλίο, που οι σελίδες του ζωντανεύουν με τη βοήθεια των εκθεμάτων. Τα εκθέματα, τρισδιάστατα, χρωματιστά, μικρά, μεγάλα επικοινωνούν μηνύματα, απόψεις, συναισθήματα. Πώς φτιάχνεται όμως μια έκθεση σε ένα αρχαιολογικό μουσείο;
Για παιδιά από 10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Ελίτσα ή παπαρούνα;»
Μάνος Κοντολέων
Ένα αγόρι είναι συνδεδεμένο έντονα με τον σκύλο του. Ο ξαφνικός θάνατος του ζώου θα γίνει η αφορμή το παιδί να αναζητήσει τρόπους για να μην ξεχαστεί ο σύντροφός του. Και έτσι θα ανακαλύψει τη δυναμική της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η απώλεια ως πηγή έμπνευσης.
Για παιδιά 8-10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

09:00-10:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Το αφτί της τύχης»-«Τρεις ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν μέχρι την άκρη του κόσμου»-«Φαντασία και μαθηματικά»
Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτρης Μάλλης, Γιάννης Σταμέλος
Οι τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν παράλληλα τα βιβλία τους με συζήτηση, αφήγηση, μουσική και μαθηματικά παιχνίδια.
Για παιδιά από 11 ετών και εφήβους.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΕΛΟΤΟΣ

10:00-11:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Μήλα γύρω-γύρω στη μέση Πορτοκάλι»
Γιώργος Σακελλαρίδης
Ο συγγραφέας-μουσικοπαιδαγωγός Γιώργος Σακελλαρίδης με συντροφιά την κιθάρα του θα τραγουδήσει ενάντια στη βία, το ρατσισμό, την απόρριψη του άλλου, του διαφορετικού. Η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά μαζί με τα παιδιά θα εμπνευστούν από την εικονογράφηση του βιβλίου και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα «έργα» με κύριο υλικό τα φρούτα. Επιπλέον, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ειρήνη Γιασιράνη θα προσεγγίσει το θέμα με βιωματικό παιχνίδι.
Για παιδιά 4-8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ POLARIS

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Η κυρά της Ρω»
Άννα Ιακώβου
Στην κυρά της Ρω, την γενναία αυτή γυναίκα που έζησε ολομόναχη πάνω σε μια βραχονησίδα κοντά στο Καστελλόριζο υψώνοντας κάθε μέρα την ελληνική σημαία, είναι αφιερωμένη αυτή η εκδήλωση που θα περιλαμβάνει αφήγηση, συζήτηση, παραδοσιακά τραγούδια από τα Δωδεκάνησα και μια δράση επικοινωνίας με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου του Καστελλόριζου. Εμψυχωτής της εκδήλωσης θα είναι ο Σταύρος Σταμάτης με συντροφιά τις αχώριστες τιράντες του.
Για παιδιά 10-12 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Το αφτί της τύχης»-«Τρεις ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν μέχρι την άκρη του κόσμου»-«Φαντασία και μαθηματικά»
Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτρης Μάλλης, Γιάννης Σταμέλος
Οι τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν παράλληλα τα βιβλία τους με συζήτηση, αφήγηση, μουσική και μαθηματικά παιχνίδια.
Για παιδιά από 11 ετών και εφήβους.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΕΛΟΤΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Ένα εργαστήριο για την Αισέ!»
(με αφορμή το βιβλίο «Σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου)
Ελένη Σβορώνου
Ένα εργαστήριο για την Αισέ! Για ένα προσφυγόπουλο που διατηρεί το κέφι του παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Εμείς θα αρχίσουμε την ιστορία, οι μαθητές θα δώσουν το δικό τους τέλος αναλαμβάνοντας τους ρόλους των ηρώων.
Για παιδιά από 8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

11:00-12:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Μάγισσα Ραδίκλεια ένας Μπούφος στο Φλιτζάνι»
Χριστίνα Καλαϊτζή
Η συγγραφέας Χριστίνα Καλαϊτζή με την υποστήριξη των εμψυχωτών δεν θα σας διαβάσουν το βιβλίο, όχι, αλλά μέσα από θεατρικά δρώμενα θα οδηγήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν τους ήρωες με τρισδιάστατες ταυτότητες και να κάνουν μαθηματικά ξόρκια μιλώντας για τη φιλία. Η εικονογράφος Βίλλυ Καραμπατζιά θα μυήσει τους μικρούς μας φίλους στα μυστικά της τέχνης της εικονογράφησης των βιβλίων.
Για παιδιά 4-8 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ POLARIS

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Ποιος θέλει να γίνει συγγραφέας;»
Οι εκδόσεις Λογότεχνον σας προσκαλούν σε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού, της φαντασίας και της δημιουργικής γραφής παρέα με τον Σκούλη, ένα χαριτωμένο, έξυπνο σκουλήκι, έναν μικρό φτουσκουληκοβιβλιοφάγο που με λαχτάρα καταβροχθίζει τις λέξεις των βιβλίων, κάνοντας έτσι την ανάγνωση δύσκολη για τα παιδιά. Τότε αυτά καταφεύγουν στη φαντασία τους και γράφουν το καθένα τη δική του ιστορία γεμίζοντας τις κενές τρύπες με τις δικές τους ιδέες. Η συγγραφέας–τραγουδοποιός Αλεξάνδρα Μόζα μαζί με την εκδότρια–εκπαιδευτικό Αναστασία Καραογλάνη θα ζωντανέψουν τους ήρωες μέσω της αφήγησης, της μουσικής και των Σκουλο-τράγουδων, τραγούδια που γράφθηκαν ειδικά για τον Σκούλη. Τα παιδιά θα γίνουν οι πρωταγωνιστές των ιστοριών, θα τις διαμορφώσουν, θα τις αλλάξουν, θα παίξουν, θα διασκεδάσουν. Ελάτε να γνωριστούμε και να μάθουμε μαζί τα μυστικά της συγγραφικής τέχνης!
Για παιδιά 7-10 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΟΝ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Τα παιχνίδια της γιαγιάς, ζωντανέψανε με μιας»
Κατερίνα Μουρίκη
Μια μαγική αστραπή, δίνει ζωή σε μια παλιά κασέλα και σ’ ένα παράξενο κάδρο. Κάδρο και φυλαγμένα παιχνίδια ζωντανεύουν και μια ιστορία γεμάτη ρυθμό, τρυφερή νοσταλγία και αγάπη ξετυλίγεται στη μικρή σοφία. Το χθες με το σήμερα συναντιούνται για να δείξουν ότι τελικά τίποτα δεν χάνεται όταν υπάρχει αγάπη. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει με την κιθάρα της η Ζανέτ Καπούγια με το Ντίνο Νομικό.
Για παιδιά 6-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«Ο πρίγκιπας μισός»
Κατερίνα Ανωγιαννάκη
Αν είσαι όμορφος, έξυπνος και πρίγκιπας η ζωή μοιάζει σχετικά εύκολη! Εκτός κι αν έχεις τη συνήθεια ν’ αφήνεις τα πάντα… ΜΙΣΑ. Πώς περιμένεις μετά να σου εμπιστευτούν ΟΛΟΚΛΗΡΟ βασίλειο; Και αν εσύ δε θες να γίνεις βασιλιάς και έχεις άλλα σχέδια στο μυαλό σου; Μια διαδραστική αφήγηση παραμυθιού και ένα εικαστικό εργαστήριο από τη συγγραφέα Κατερίνα Ανωγιαννάκη και την ομάδα «Μικρές Ιστορίες».
Για παιδιά 4-7 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

12:00-13:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1
«Ο χορός των Ντο, Ρε, Μι» – «Μια αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού»
Μαριάννα Τεγογιάννη, Μαριάννα Κουμαριανού
Στον Ετήσιο Χορό των αδερφών Ντορεμί, κάνει την εμφάνισή της μια Αλλιώτικη Σχολή Χορού που φέρνει τα πάνω κάτω! Τρομπέτες, φαλτσέτα και αστεία καπέλα, πουέντ, τουτού πετούν στον αέρα! Δυο συγγραφείς, δυο ξεχωριστά βιβλία, δυο μοναδικές ιστορίες μπλέκονται γλυκά μεταξύ τους, χαρίζοντας απλόχερα πολύ γέλιο και ατέλειωτο παιχνίδι παρέα με τις Μαριάννα Τεγογιάννη και Μαριάννα Κουμαριανού.
Για παιδιά 4-9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2
«Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ»
Μαριέττα Κόντου
Η περιπετειώδης ιστορία της φιλίας ενός αγοριού μ’ ένα πρόβατο ξετυλίγεται και χτίζεται από τα ίδια τα παιδιά, από την απρόσμενη άφιξη του ζώου στο σπίτι έως τη μη αναμενόμενη παράταση της ζωής του. «Το μόνο που ήθελα να ζητήσω από τον Θεό είναι να κάνει τους ανθρώπους πιο τρυφερούς με τα ζώα και με περισσότερο σεβασμό. Εγώ, τουλάχιστον, αυτό έμαθα από τον Γκρεγκουάρ: να τον σέβομαι, όπως με σέβεται και αυτός». Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί αυτή την ιδιαίτερη φιλία ενός ανθρώπου με ένα ζώο, η οποία έχει να μας μάθει πολλά!
Για παιδιά από 9 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3
«Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί»
Βασιλική Κάργα
Μια μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία και πανύψηλα ράφια είναι το τέλειο μέρος για να κρυφτεί ένα βιβλίο που δεν θέλει να διαβαστεί. Για ποιους λόγους όμως έχει αυτή την επιθυμία; Τι είναι αυτό που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο και ποιος είναι αυτός που τελικά θα βοηθήσει να ζήσει μία μεγάλη αποκάλυψη; Αφήγηση του βιβλίου της Βασιλικής Κάργα από την ηθοποιό Καλλιόπη Τακάκη με συνοδεία μουσικής.
Για παιδιά από 7 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4
«1. 2. 3… Φτου ξελευτερία!»
Άννα Δενδρινού
Το ποταμάκι, όπως πολλά παιδάκια της προσχολικής ηλικίας, φοβάται το σκοτάδι. Φαντάζεται μάγισσες και δράκους που μόλις νυχτώσει παρουσιάζονται μπροστά του και το απειλούν. Ο φίλος του το τριζόνι, το κοριτσάκι του ονείρου του και το φεγγαράκι προσπαθούν να το βοηθήσουν. Ποιο είναι τελικά το μαγικό του φόβου το μυστικό; Άραγε θα καταφέρει το ποταμάκι να συμφιλιωθεί με το σκοτάδι;
Για παιδιά 6-11 ετών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ/ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «38 ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΙ 14 ΛΕΠΤΑ»