Το ΕΙΠ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26/09) με εκδηλώσεις από τις Εστίες και τα Παραρτήματά του.

Αλεξάνδρεια: Ένα διαδραστικό φεστιβάλ γλωσσών διοργανώνεται στην Αλεξάνδρεια (28/09), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γλωσσικά παιγνίδια, εργαστήρια και μουσικά δρώμενα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Iνστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Iνστιτούτο και το Iνστιτούτο Μπαλλάσι-Κάιρο σε συνεργασία με την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και τη Νεανική Πρωτοβουλία «Step up». Οι συμμετέχοντες θα ταξιδεύσουν στις Ευρωπαϊκές χώρες ανακαλύπτοντας διαφορετικές γλώσσες – αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ουγγρικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά – και τους πολιτισμούς τους.

Βελιγράδι: Η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι συμμετέχει στο Συνέδριο που διοργανώνεται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών από την EUNIC Σερβίας, σε συνεργασία με την Φιλολογική Σχολή Βελιγραδίου, το Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σερβία. Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου είναι αφιερωμένο στην πολυγλωσσία και την εκμάθηση γλωσσών. Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά και διδακτικά εργαστήρια για διδάσκοντες ξένων γλωσσών. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας οργανώνουν εργαστήριο με θέμα: Το ΚΕΓ και το έργο του στη διδασκαλία, την εκμάθηση και την αξιολόγηση της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

Βουκουρέστι: Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βουκουρέστι συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που πραγματοποιούν δεκατρία πολιτιστικά ινστιτούτα τα οποία εδρεύουν στο Βουκουρέστι. Η Εστία Βουκουρεστίου διοργανώνει στο Βιβλιοπωλείο Cărturești γλωσσικούς διαγωνισμούς και μαθήματα ελληνικών για ενήλικες. Τα βραβεία προσφέρονται με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Omonia.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Βουκουρέστι

Koper (Καποδίστρια): Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας συμμετέχει στη γιορτή των γλωσσών που διοργανώνεται στο Koper της Σλοβενίας, την πόλη καταγωγής του Ιωάννη Καποδίστρια, από τον σύλλογο Associazione per la Cultura e l’Educazione PINA και το Europe Direct Koper. H διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Koper και του European Centre for Modern Languages της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Koper περιλαμβάνει:
α) Έκθεση των Γλωσσών (Fiera delle Lingue), όπου στο περίπτερο του EΙΠ θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τον ελληνικό πολιτισμό και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ενώ θα υπάρχουν επίσης δημιουργικές δράσεις για παιδιά και προβολές.
β) Προβολές ευρωπαϊκών ταινιών μικρού μήκους (Cine club) με τίτλο «Μαραθώνιος Ευρωπαϊκών Ταινιών». To ΕΙΠ Ιταλίας συμμετέχει με την προβολή τεσσάρων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους (με αγγλικούς υπότιτλους) που δημιούργησαν Έλληνες μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους και του κινηματογραφιστή Δαμιανού Βογανάτση.
Συγκεκριμένα θα προβληθούν:
– η βραβευμένη ταινία «Λυπημένο Αρκουδάκι» (2009), παραγωγής των μαθητών του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, που στηρίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά,
– η βραβευμένη ταινία «TV (an)aesthetic» (2011), παραγωγής των μαθητών του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών,
– η ταινία «Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων στρατιωτών» (2013), παραγωγής των μαθητών του 13ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου και
– η ταινία «Όμορφη μέρα» (2014), παραγωγής των μαθητών του 13ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Koper (Καποδίστρια)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.