Παρουσία πολιτικών στην 20ή ΔΕΒΘ

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 
16-19 Μαΐου 2024 

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου 

 

Το ενδιαφέρον πολιτικών προσέλκυσε η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι την επισκέφτηκαν είτε ως βιβλιόφιλοι είτε ως συγγραφείς που παρουσίασαν τα βιβλία τους, είτε ως ομιλητές σε κάποια από τις 550 εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν στο τετραήμερο της λειτουργίας της στα περίπτερα της ΔΕΘ – HELEXPO. 

Ο  Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κος Χρήστος Δήμας,  εγκαινίασε την 20ή ΔΕΒΘ, περιηγήθηκε στους χώρους, μίλησε σε εκδήλωση και δήλωσε περήφανος για την διοργάνωση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον νέο φορέα για το βιβλίο, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, που θα λειτουργήσει τον επόμενο διάστημα (αναλυτικότερα δείτε εδώ). 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματός του, ξεναγήθηκε το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, συνομίλησε με εκδότες, συγγραφείς και επισκέπτες της έκθεσης  και δήλωσε, για το ρόλο του βιβλίου που ανοίγει νέους ορίζοντες: «Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Είναι μία μεγάλη, πετυχημένη έκθεση και εντυπωσιακή. Είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να παράγουν πολιτισμό. Σύγχρονο πολιτισμό. Όπως εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων του πολιτισμού. Γιατί κλειστός πολιτισμός σημαίνει κλειστά μυαλά. Η χώρα μας έχει πολιτισμό και αυτό πρέπει να είναι πηγή ανάπτυξης και εξωστρέφειας». 

Σε επίσκεψή του στην ΔΕΒΘ το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, είναι μία εξαιρετική Έκθεση. Η έκθεση Παιδικού Βιβλίου ήταν μία πλούσια έκθεση που δείχνει το ενδιαφέρον των παιδιών μας, των οικογενειών για τη γνώση, για το βιβλίο, για το μέλλον μας. Γιατί το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στο μέλλον. Εύχομαι από καρδιάς να γίνεται κάθε χρόνο με επιτυχία και γενικότερα το βιβλίο να αποκτήσει περισσότερο χώρο και χρόνο στις ζωές όλων μας. Αν τα καταφέρουμε, η ζωή μας θα γίνει  πολύ καλύτερη και η κοινωνία μας θα πετύχει πολύ σημαντικότερους στόχους στο μέλλον». 

Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου συνοδευόμενη από στελέχη του κόμματός της ξεναγήθηκε την πρώτη ημέρα στα περίπτερα της ΔΕΒΘ, αναφέρθηκε στη σημασία του βιβλίου και της ανάγνωσης και τόνισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας στηρίζει τον κόσμο του βιβλίου, συγγραφείς, ποιητές-ποιήτριες, εκδότες και εκδότριες, μεταφραστές-τριες, σκιτσογράφους, εικονογράφους, επιμελητές-τριες, τυπογράφους, όλες και όλους που συμβάλουν για να φτάσει στα χέρια μας ένα βιβλίο.  

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής, Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, επισκέφτηκε την Έκθεση,  ξεναγήθηκε στα περίπτερα και παρουσίασε το βιβλίο που υπογράφει μαζί με τον Ξενοφώντα Κοντιάδη «Ο κόσμος καίγεται: Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!». Για την 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Όπως σε κάθε βιβλιόφιλο, μου φαίνεται σαν όνειρο. Μία θάλασσα βιβλίων για κάθε γούστο, για κάθε βαλάντιο, για όλα τα θέματα. Λυπάμαι που είναι τόσο λίγες μέρες». 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, επικεφαλής του κόμματος Δημοκράτες, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία είκοσι χρόνια, για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Εύχομαι να συνεχίσουν με την ίδια διάθεση και για πολλά ακόμα χρόνια». 

Ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα «Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού», ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίο ξεναγήθηκε στα περίπτερα της Έκθεσης και συνομίλησε με εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επισκέπτες. «Ως Θεσσαλονικιός πάνω από όλα χαίρομαι πραγματικά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει ένα χρώμα στην πόλη, την παρακολουθώ από την αρχή της, έχει καταφέρει να κάνει την Θεσσαλονίκη έναν προορισμό φιλολογικό, ένα κέντρο για ανταλλαγή ιδεών για τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας και πραγματικά το χαίρομαι και πάντα βρίσκω τον χρόνο να την επισκεφθώ», δήλωσε.  

  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΔΕΒΘ μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις εκδηλώσεις. Φωτογραφίες από τις επισκέψεις των πολιτικών θα βρείτε σε φάκελο ΕΔΩ.Επίσης φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ θα βρείτε στην πλατφόρμα της Motionteam 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.  
Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.