«ΜΥΘΟΣ»: Εικαστική έκθεση του Andrea Valleri — Τεργέστη

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, η Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης και το Πανεπιστήμιο Τεργέστης (Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας) διοργανώνουν την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, στην Τεργέστη (εκθεσιακός χώρος Giubileo) την εικαστική έκθεση «Μύθος» με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του ιταλού καλλιτέχνη και μελετητή της ελληνικής φιλοσοφίας Andrea Valleri.

H διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Προξενείου της Ελλάδος στην Βενετία και του Επίτιμου Προξενείου της Κύπρου στην Τεργέστη. Τα έργα του Andrea Valleri παρουσιάζει ο κριτικός τέχνης Flavio Andreoli.

Η προσέγγιση της τέχνης του Andrea Valleri αποτελεί μια πρωτότυπη διανοητική και πνευματική περιπέτεια. Η δραματική και έντονη παρουσία της τεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία, η επικλητική και συμβολική δύναμη των αρχαίων ελληνικών μύθων, ιδέες και σκηνικά του κλασικού ελληνικού κόσμου, αγωνίες και αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο στην εποχή του μεταμοντερνισμού, βρίσκουν σύνθεση και έκφραση στη γλώσσα της pop art, ικανή να μεγαλοποιεί τη σπουδαιότητά τους και να επαναλαμβάνει, με τρόπο πολλές φορές επίμονο (μα πάντα συγκινητικό), τα ερωτήματα, τις εντάσεις, την έρευνα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καλλιτέχνη είναι η φιλοσοφική προσέγγιση προς τη δημιουργική εμπειρία – ταλέντο έμφυτο στην ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη, όπως μαρτυρούν και η πνευματική του διαμόρφωση και ο ίδιος ο επαγγελματισμός του. Από εκεί πηγάζει η κλίση του καλλιτέχνη προς τον προβληματισμό και προς τη διανοητική έρευνα, που είναι και οι δύο ανοικτές τόσο στην απάντηση που προσφέρει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όσο και σε εκείνη που προσφέρει η θεολογία του Αγίου Ιωάννη ή και ακόμη και σε αυτή της Ερμηνευτικής Σχολής της Φιλοσοφίας.

H pop art του Αndrea Valleri θέλει να προσφέρει στον θεατή τη δυνατότητα μιας σύνθεσης, μιας καινούργιας ερμηνευτικής ανάγνωσης, ικανής να τον συνδέσει με την ιστορική παράδοση από την οποία τελικά προέρχεται. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πράγματι μια ενδιαφέρουσα πνευματική περιπέτεια, με την προϋπόθεση ότι θα την προσεγγίσουμε με πνεύμα ελεύθερο από προκαταλήψεις και με διάθεση να αφήσουμε τους εαυτούς μας να οδηγηθούν στους λαβυρίνθους της σκέψης από τη βούληση που εκδηλώνουν οι μορφές, για να κτίσουμε μετά, στη δική μας εσωτερική διάσταση, εκείνους τους χώρους έρευνας, στους οποίους το ίδιο το έργο αποσκοπεί να οδηγήσει τις συνειδήσεις.

Έργα του Andrea Valleri έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Κοινότητα της Θάσου (2005, 2006, 2008), στην Πινακοθήκη του Πειραιά (2007), στο Δημαρχείο της Χαλκίδας, στην Εύβοια (2007), στο Δημαρχείο της Κεφαλλονιάς (2009), στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (2010), στην Ιόνιο Βουλή (2011) και στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας (2012) καθώς και στην Πινακοθήκη της Ρόδου (2012). Επίσης έχουν παρουσιαστεί στην Ιταλία: στην Villanova (2004), στο Sesto al Reghena (2006), στην Bενετία (2007, 2009) και στην Κροατία (2007).

Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, στις 17:30, στην Τεργέστη στον εκθεσιακό χώρο Giubileo. H έκθεση διαρκεί από 22 έως 30 Νοεμβρίου 2014 και παραμένει ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα από 11:00 έως 13:00 και από 16:30 έως 19:30.

Τεργέστη, Εκθεσιακός χώρος Giubileo, Via Mazzini, 3
22-30 Νοεμβρίου 2014