Διεθνές Συμπόσιο στην Αρχαία Ολυμπία για τον διάλογο λαών και πολιτισμών

Το Συμπόσιο με θέμα: «Εποικοδομητικός Διάλογος μεταξύ λαών και πολιτισμών και η Ολυμπιακή Ιδέα», που διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας, άρχισε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015 τις εργασίες του, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους και θεσμικών παραγόντων από την Κίνα, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η διαπολιτισμική συνάντηση αποτελεί πρωτοβουλία της οργάνωσης Ορίζοντες – Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Δράσεις και συνδιοργανώνεται με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Beijing NGO Association for International Exchanges και το Greek China Link. Το διεθνές Συμπόσιο τίθεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Με την ενεργό συμμετοχή θεσμικών παραγόντων διεθνούς κύρους και διπλωματών από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως και μελών της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, επιχειρείται στο διεθνές συμπόσιο να αναλυθούν ζητήματα εξαιρετικά επίκαιρα για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, για την συνεργασία και την πρόοδο κρατών και λαών και να αναδειχθεί η δυναμική και κεντρική σημασία που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός στην υπόθεση της ειρήνης. Είναι απολύτως επείγον το γεγονός να οικοδομηθεί ένας δημόσιος διάλογος για τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα, όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, ο σεχταρισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η έξαρση των ριζοσπαστικών εξτρεμιστικών κινημάτων, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, τα προβλήματα των μειονοτήτων, όπως και ζητήματα που αναφέρονται στην μετανάστευση.

Το σκεπτικό και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης του Συμποσίου όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν δύο μεγάλοι πολιτισμοί, η Κίνα και η Ελλάδα, ανέπτυξε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ορίζοντες», Σπύρος Μερκούρης, εξηγώντας πως δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί σε ιδανικότερο χώρο από την Αρχαία Ολυμπία, έναν τόπο που ως ουσία και ως συμβολισμός παραπέμπει στην καταξίωση του ανθρώπου μέσω της καλλιέργειας του πνεύματος και του σώματος. Με θέμα τον διάλογο των πολιτισμών έλαβε χώρα το πρώτο συμπόσιο το 2013 στο Πεκίνο και η παρούσα διοργάνωση αποτελεί συνέχειά του, με την προσδοκία να αναπτύξει ένα δίαυλο ευρύτερης και ουσιαστικότερης διαπολιτισμικής επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των λαών.

Κατά την εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, προσφώνησε τους συνέδρους και υπογράμμισε πως η σημερινή παγκόσμια κρίση, που στην ουσία συνιστά ένα διεθνές δράμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί και μέσα από τη συνάντηση των μεγάλων πολιτισμών, όπως είναι ο Κινεζικός και ο Ελληνικός πολιτισμός, πράγμα που θα σήμαινε την επιστροφή σε αξίες και αρχές ζωής, όπως είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα, ο διάλογος και η διαλεκτική σχέση ανοχής και δημιουργικής προόδου, η ελευθερία και η δημοκρατία. Συνέχισε τονίζοντας πως πρέπει να επιστρέψουμε σε ιστορικές μορφές του πολιτισμού μας, όπως είναι ο Αριστοτέλης και ο Κομφούκιος, που προβάλλουν την αρμονία, την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τη δημιουργική συμμετοχή.

Ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Οι Zou Xiaoli, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και Liang Lixin, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου του Πεκίνου Social Science Circles, τόνισαν πως ο αθλητισμός και η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρίσκεται και πάλι το 2022 στην Κίνα και σε πρωτεύουσες του κόσμου για να μεταφέρει το μήνυμα του ολυμπισμού, τις αξίες του και να εμπνεύσει τους λαούς για πρωτοβουλίες κοινής αναγέννησης και νέες ιδέες. Δύο μεγάλα έθνη με μακρόχρονη ιστορία και λαμπρό πολιτισμό της Ανατολής και της Δύσης θα συνεχίσουν και θα διαδώσουν το ολυμπιακό πνεύμα, ώστε να συνεισφέρουν στην ανθρώπινη ειρήνη, φιλία και πρόοδο.

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Μήνυμα του Προέδρου της Ιρλανδίας, Michael Higgins, συγγραφέα και ποιητή, ανέγνωσε ο Dr. Hatto Fischer. Ο Ιρλανδός Πρόεδρος στην επιστολή του εξέφρασε τη στήριξή του στη διεθνή πρωτοβουλία, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής του συμποσίου στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, στην χώρα που γέννησε το δημοκρατικό γίγνεσθαι.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Απόστολος Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Θύμιος Κοτζάς, δήμαρχος της Ολυμπίας, και Ανδρέας Ζαΐμης, πρώην υπουργός.

Κατά την διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάζονται έργα τέχνης από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Μωραϊτίδη, που συμβολίζουν το ταξίδι στο σύμπαν, ενώ θα υπάρχει έκθεση «Τα παιδιά της Γκουέρνικα» και οπτικοακουστικό υλικό από τα έργα παιδιών σε καμβά με θέμα την ειρήνη. Η τελετή έναρξης πλαισιώθηκε από την μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Χάλαλη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζησόπουλου, όπου εμπνέεται από την προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει και να κατακτήσει το σύμπαν.

Έργο από την έκθεση “Τα παιδιά της Γκουέρνικα” που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του Συμποσίου
Έργο από την έκθεση “Τα παιδιά της Γκουέρνικα” που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του Συμποσίου

Το Συμπόσιο διαρκεί έως την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015.