Χαιρετισμός του Προέδρου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ιδρύθηκε επί Προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με φιλόδοξο στόχο να αποτελέσει τον εξωστρεφή φορέα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Το όραμα αυτό μας καθοδηγεί και σήμερα με τις απαραίτητες λειτουργικές προσαρμογές στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε ευχερέστερα σε ένα ευρύτερο κοινό χωρίς τους τοπικούς περιορισμούς. Φιλοδοξία μας είναι να ανανεώσουμε την πολιτιστική δράση του ΕΙΠ, να διαμορφώσουμε σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας με σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς και να αποτελέσουμε κέντρο διαλόγου με ευφάνταστες επιλογές, ικανές να συγκινήσουν με την ποιότητά τους τόσο τους Έλληνες όσο και τους φιλέλληνες ανά τον κόσμο. Πεδίο αναφοράς μας τα σχολεία, οι έδρες νεοελληνικών σπουδών, η ομογένεια και φυσικοί μας σύμμαχοι άξιοι Έλληνες που συντάσσονται στο έργο της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.

Εξίσου σημαντικός μας στόχος η υποστήριξη του βιβλίου και η ανάδειξη της αξίας του. Γι’ αυτό, το ΕΙΠ είναι ο φορέας μέσω του οποίου η Ελλάδα συμμετέχει στις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, διοργανώνει κάθε χρόνο τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ενώ με το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων, www.greeklit.gr, η ελληνική βιβλιοπαραγωγή ταξιδεύει ευκολότερα στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον, η Βιβλιονέτ εκσυγχρονίζεται και αποτελεί έναν αξιόπιστο κόσμο ποιότητας κι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθούμε με συνέπεια στην αποστολή μας.

Νίκος Α. Κούκης
Πρόεδρος ΕΙΠ

Ιστορία και σκοπός

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) ιδρύθηκε το 1992 με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στεγάζεται στην οικία του αειμνήστου Έλληνα επιχειρηματία, Πρόδρομου Μποδοσάκη. Πρώτος Πρόεδρος του ΕΙΠ υπήρξε ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης. Σκοπός της σύστασής του είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, το θέατρο, τη μουσική, τις τέχνες, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και πείρα για να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κύρος, ποιότητα, όραμα και με προοπτική.

Επίσης, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, με έδρα την Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, τη Λευκωσία, τη Μόσχα, την Οδησσό, το Παρίσι, το Σαράγεβο, την Τεργέστη και τα Τίρανα.

Σύντομα θα υπάρξει εκπροσώπηση του ΕΙΠ και σε άλλες χώρες μέσα από τη συνεργασία με τις πρεσβείες μας και προσωπικότητες από την κάθε χώρα, που συντάσσονται μαζί μας στην αποστολή της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού.

Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation.

Συνεργάζεται διεθνώς με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος

Νίκος Α. Κούκης, Φιλόλογος – Ιστορικός

Αντιπρόεδρος

Ανδρέας Σιδέρης, Εκδότης – Πολιτικός Επιστήμονας

Ταμίας

Ηλίας Πολυμενίδης, Οικονομολόγος, MSc in Management, NPS

Μέλη

Φοίβος Γεώργιος Αγγελέτος
Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄, Διευθυντής της Ε1 Διεύθυνσης
Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου
Εξωτερικών

Μαρία Ευθυμίου
Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Καλούδης
Σύμβουλος Επικοινωνίας, Γενικός Διευθυντής του Φορέα «Συμμαχία για την Ελλάδα»

Λουίζα Καραπιδάκη
Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης, Κέντροv Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Αλέξανδρος Μαλλιάς
Πρέσβης επί τιμή

Ανδρέας Μαρκαντωνάτος
Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Χαράλαμπος Μελετιάδης
Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Ιωάννης Πολυχρονόπουλος
Επιχειρηματίας

Διονύσιος Τσελέντης
Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός

Φανή Χατζηαθανασιάδου
Δικηγόρος

Συνεργασίες - Συνέργειες